top of page
Vyhledat

9. DEN Úterý 6.8.2019 Wieža

Cíl: Biedrzychowice 26 km / realita 22 km Trasa: Pasiecznik, Mirsk, Wieža, Gryfow, Biedrzychowice ( bývalé sídlo pietistického rodu Schweinitz ), Lešná




Dnešní den začal objevem! Naše paní domácí se s námi přišla rozloučit, a v rozhovoru nám důležitě sdělila informaci, že je sice katolička, ale ve vsi kdysi stával evangelický kostel, který byl mnohem krásnější než ten jejich...ale v 70.

letech vyhořel a její německý přítel se stará o pozůstatek památky - věž. Našla i fotku ....jdeme stopami minulosti a jsem vděčná, že tady ještě není běžné, aby se z kostela stala mešita....a tak trousím modlitby po kraji....Pane, prosím, nedopusť.



Ráda fotím tabulky, které se jen tak nevidí. Např. POZOR PES. Dost často je to opravdu výstražná tabulka a když přijdu blíž, tak se seběhnou slepice a pak malý domácí mazlíček :) Ale jednou mi opravdu zatrnulo, protože hafan byl asi fascinován mým kloboukem:) a při svém zuřivém štěkotu si nevšiml pootevřené branky... Bůh je milosrdný.


Dnes jdu na místa, kde Moravští bratři na cestě poprvé oddechli a potěšili se :

"9. května časně zrána jsme vyšli ze Spillera ( Pasiecznika ) a odpoledne dorazili do Niederwise a šli k panu Schwedlerovi. Přijal nás s otevřenou náručí a velmi srdečně. Padl s námi na kolena a třikrát se pomodlil, jak byl jeho zvyk, Otče náš. Přitom jsme poznali jeho dobré srdce a oblíbili si ho..." ( z deníku Davida Nitschmanna Syndika )

Bohužel je to opět minulost, a na místě hraničního kostela je pouze zelené prostranství, na bývalé faře pěkné květiny v oknech lidí, kteří možná ani nevědí, že to bylo útočiště pro mnohé. Na místě hřbitova lze nalézt informační panel a sbírku nalezených náhrobků z různých období. Přesto mám tady příjemný pocit a doporučovala bych zjistit možnost ubytování, které jsme tady viděli. (je v itineráři). Věřím, že jsou tady dobré kořeny...





 

Dobrý Bože, děkujeme za cestu, po které nás vedeš. Nauč nás sbírat manu na každý den a dělit se. Buď požehnáno tvé jméno mezi námi dnes až na věky!

bottom of page